Je eerste nieuwbouwhuis kopen in 7 stappen
29 mei 2024
De aankoop van een nieuwbouwhuis is best spannend. Er is nog geen woning die je kunt bezichtigen en ook de rest van de buurt moet soms nog gebouwd worden. Wat kun je verwachten? Dit stappenplan geeft je inzicht in het proces.
Jouw financiële situatie bepaalt wat je kunt besteden aan een nieuwbouwhuis. Hierbij is niet alleen je salaris, maar ook je spaargeld van belang. Een hypotheekadviseur kan je adviseren over de bandbreedte waarin je kunt zoeken. Houd ook bijkomende kosten in je achterhoofd, bijvoorbeeld: kosten voor advies- en bemiddeling door een hypotheekadviseur, eventuele aanvraagkosten voor NHG, kosten voor de notaris, een eventueel overbruggingskrediet, maar ook de rente tijdens de bouwperiode en mogelijk meer- en minderwerk. Breng daarnaast ook je woonwensen in kaart.
Stap 2: Zoektocht naar een woning starten
Ga aan de hand van je budget en woonwensen op zoek naar nieuwbouwprojecten die je aanspreken. Favoriet gevonden? Download de verkoopbrochure via de projectwebsite of vraag deze op bij de makelaar. Kijk ook goed naar de omgeving van het nieuwbouwproject, zodat je weet wat er eventueel nog in de omgeving van het project gebouwd zal worden. Ben je overtuigd? Vul dan het inschrijfformulier in of neem contact op met de makelaar.
Stap 3: Nieuwbouwgesprek met de makelaar
Hoera, je hebt een nieuwbouwhuis toegewezen gekregen. Nu volgt een nieuwbouwgesprek met de makelaar waarin de woning, het nieuwbouwproject en de planning worden besproken en eventuele meer- en minderwerkopties aan bod komen. Denk bijvoorbeeld aan een uitbouw of een grotere badkamer. Deze keuzes worden vastgelegd in de meer- en minderwerklijst.
Stap 4: Tekenen van het contract
De volgende stap is het tekenen van het koopcontract, ofwel de koop-/aannemingsovereenkomst. Hierin zijn de rechten en plichten van jou als koper en van de bouwer vastgelegd. De meer- en minderwerkopties zijn ook in het koopcontract opgenomen. Nadat je het contract hebt getekend is de koop definitief. Hierna heb je nog 3 tot 7 dagen bedenktijd. Na de bedenktijd kun je alleen nog van de koop afkomen door beroep te doen op ontbindende voorwaarden, bijvoorbeeld het niet rond kunnen krijgen van de financiën.
Stap 5: Het afsluiten van de hypotheek
Nu het contract is getekend is het tijd om de hypotheek af te sluiten. Een hypotheek bij nieuwbouw wijkt af van die van een bestaande woning. Bij nieuwbouw krijg je namelijk te maken met een bouwdepot. Dit houdt in dat de hypotheekverstrekker geld dat nog niet gebruikt hoeft te worden stort op een bankrekening, waarvan de bouw van jouw nieuwe huis in termijnen wordt betaald. Een hypotheek gaat van start zodra de eigendomsakte is getekend. Dit kan soms een tijdje duren. Vraag daarom om een lange geldigheid van de offerte bij je hypotheekaanvraag.
Stap 6: Tekenen eigendomsakte en start bouw
Zodra de opschortende voorwaarden voor de bouw zijn vervuld, kan de bouw van jouw nieuwe huis eindelijk starten! Je krijgt dan een uitnodiging van de notaris om de akte van levering te ondertekenen. Hiermee wordt het eigendom van de grond aan jou overgedragen. Gedurende de bouw word je regelmatig op de hoogte gehouden van de vorderingen. Neem tijdens kijkdagen zelf ook een kijkje op de bouwplaats om te checken of alles verloopt zoals afgesproken.
Stap 7: De oplevering van je nieuwe huis
Wanneer de bouw klaar is, is het tijd voor de oplevering. Je krijgt dan meteen de sleutel van je huis. Zijn er tijdens de oplevering eventuele gebreken? Dan worden deze vastgelegd in het proces verbaal van oplevering. Zowel jij als de bouwer ondertekenen deze. Met de ondertekening aanvaard je het huis, met uitzondering van de genoteerde gebreken. De bouwer dient deze gebreken binnen de afgesproken termijn te verhelpen.
Na deze stappen is je splinternieuwe huis eindelijk klaar en kun je aan de slag met het inrichten van jouw nieuwe stek!